tiistai 28. huhtikuuta 2015

Nokkonen - jokapaikan superyrtti

Jos haluat ottaa käyttöösi muutaman terveellisen luonnonyrtin, niin nokkonen (Urtica dioica) on helppo ja huippu valinta! Ravintoarvoltaan nokkonen on vertaansa vailla. Nokkosen opit tunnistamaan viimeistää sen polttaessa kättä tai jalkaa. Nokkosta käytetään yleiskuntoa vahvistavana yrttinä. Nokkosen ensimmäiset versot pilkistävät esiin jo varhain keväällä. Nuorista kasveista voit käyttää koko verson, mutta vanhemmista kasveista käytä vain lehdet varren kuituisuuden vuoksi. Nokkosta käytetään ruuaksi pinaatin tavoin kevyesti ryöpättynä. Nokkosen lehtiä voi myös kuivata ja käyttää jauheena. 

Nokkonen (Urtica dioica) on monikäyttöinen joka puskan superyrtti. 

Nokkonen monella tapaa terveellinen yrtti. 100 g tuoretta nokkosta sisältää energiaa 149 kj, proteiinia 5,9 %, rautaa 4,4 mg, C-vitamiinia 175 mg, kaliumia 670 mg ja kalsiumia 594 mg. Nokkonen nokittaa pinaatin kaikin tavoin! Katso nokkosen tarkemmat ravintoarvot tästä. Nokkosen lehdet ja varsi sisältää klorofylliä, A-, C-, E-, ja K-vitamiinia, runsaasti mineraaleja kuten rautaa, kalsiumia, piitä, kaliumnitraatteja ja rikkiä, sekä orgaanisia happoja. Nokkosen poltinkarvat sisältävät muurahaishappoa, asetyylikoliinia, serotoniinia ja histamiinia. 

Nokkosen parantavia ominaisuuksia
  • aktivoi ruoansulatusrauhasten toimintaa
  • vahvistaa verta
  • lisää virtsan eritystä
  • lisää maidon eritystä imetysaikana
  • avaa hiussuonia ja kiihdyttää ihon verenkiertoa
  • supistaa rakkoa ja eturauhasta (juuri)
  • tyrehdyttää verenvuotoja
Älä kerää nokkosta runsastyppisistä paikoista, kuten navetan takaa, koska varjoisissa runsasravinteisissa paikoissa se sisältää liikaa nitraattia. Nitraatit vähenevät kevyellä kiehautuksella. 

Nokkosen kerääminen

Nokkosen versot alkavat kasvaa varhain keväällä. Nuoria nokkosenversoja voit käyttää kokonaisina, vanhemmista nokkosista kerää vain lehdet. Nokkosen keruussa on kätevää käyttää hanskoja suojaamassa käsiä ja saksia kasvin leikkuuseen. Kerää vain puhtaita, nuoria, terveitä ja vahingoittumattomia versoja ja lehtiä. 

Nokkosella on muutamia näköislajeja, jotka muistuttavat ulkonäöltään nokkosta, mutta poikkeavat käytöltään. Eniten nokkosta muistuttaa valkopeippi (Lamium album), joka kasvaa suhteellisen yleisenä eteläisessä Suomessa. Valkopeipin tunnistaa valkoisista lehtihangoissa kasvavista kukistaan. Valkopeipin hennot karvat eivät polta ja lehtien haju on voimakkaan tympeä. Nokkosen poltinkarvaton näköislaji on lehdoissa kasvava kapealehtisempi pohjannokkonen (Urtica sondenii), joka kannattaa jättää keräämättä harvinaisuuden vuoksi. Nokkosen näköislaji on myös rautanokkonen (Urtica urens), joka muistuttaa hyvin paljon tavallista nokkosta. Rautanokkosen lehdissä on piikkejä myös lehden yläpuolella ja lehdissä on mustia pisteitä. Lähikontaktissa rautanokkonen polttaa tavallista nokkosta kipakammin ja sen poltinkarvat ovat lasimaisen pistävät. Rautanokkosta voi käyttää tavallisen nokkosen tapaan.   

Keräämisen jälkeen huuhtele lehdet ja ryöppää nopeasti. Huuhtele nokkosenversot juoksevan veden alla tai kylvetä satsi pesuvadissa. Huomaat, että versojen mukana tulee muutakin tavaraa - koivunsiemeniä, siitepölyä, monenlaisia pikkuhyönteisiä. Ryöppää huuhdellut nokkosen versot nopeasti runsaassa määrässä kiehuvaa vettä. Minuutin ryöppäys riittää pehmittämään nokkosen rakenteen. Älä keitä liian pitkään, koska kuumentaminen tuhoaa vitamiineja. Voit myös kaataa kiehuvaa vettä siivilässä olevien nokkosenversojen päälle. Ryöppäysliemen voit halutessasi käyttää muuhun ruuanlaittoon tai kasteluvetenä. Ryöpätyn nokkosmassan voi helposti hienontaa esim. sauvasekoittimella. Ryöpätyn ja hienonnetun nokkosen voi pakastaa sopivankokoisina käyttövalmiina annoksina, esim. jääpalamuotissa. Nokkosta voi säilöä helposti kuivaamalla. Kuivattua nokkosta voi käyttää esim. lettuihin, sämpylätaikinaan tai smootiehen. 

Nokkosletut

Lisää lettutaikinaan 0,5 dl hienoksi surautettua ryöpättyä nokkosta tai kourallinen kuivattua nokkosta (hienonna jauheeksi) tai 1 rkl nokkosjauhetta. 

Nokkossämpylät

Lisää sämpylätaikinaan 0,5 dl hienoksi surautettua ryöpättyä nokkosta tai kourallinen kuivattua nokkosta (hienonna jauheeksi) tai 1 rkl kuivattua nokkosjauhetta. 

Käytä nokkosta pinaatin tapaan ruuanlaitossa, esim. pinaattikeitto > nokkoskeitto, pinaattikastike > nokkoskastike.   

Tiesitkö, että... 
  • nokkosen varsista saadaan lujaa ja kiiltävää tekstiilikuitua. 
  • nokkosen keitinvettä voi käyttää tuhohyönteisten torjuntaan ja lannoitukseen. 
  • nokkonen antaa hyvän säväyksen vastassa (käytetty reumatismin hoitoon)  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti